IP adresy při odesílání emailů (SPF)

Vyřešeno900 zhlédnutíWebhostingsmtp SPF SPF záznam
0

Dobrý den,

potřebuji správně nastavit SPF záznam u domény domenaxy.cz (neregistrovaná u Wedosu) tak, abych jejím jménem mohl z PHP funkce mail() na Wedos webhostingu odesílat emaily.

Tedy z PHP mail() běžícím na webhostingu Wedosu odešlu email s odesílatelem uzivatel@domenaxy.cz (na adresátovi předpokládám nezáleží).

Prosím o potvrzení, že chápu správně následující:

  1. Pokud odesílám pomocí PHP mail(), tak email odchází přímo ze serveru webhostingu, takže do SPF záznamu stačí uvést pouze A a AAAA záznam webhostingu. Není potřeba uvádět _spf.we.wedos.net.
  2. _spf.we.wedos.net obsahuje pouze IP adresy mailserverů, přes které by to šlo, pokud bych odesílal mail pomocí SMTP?

Přiznávám, že nejsem úplně zběhlý v infrastruktuře emailů, takže kdyby někdo zároveň nastínil kudy emaily jdou v případě odeslání přes PHP mail() vs například přes webového klienta, který Wedos poskytuje apod. budu rád.

Díky

Role: Zákazník
Otázka je uzamčena pro nové odpovědi.
MB313456 Vybral nejlepší odpověď 19. 10. 2022
0

Zdravím, v případě první otázky – máte pravdu – pokud použijete funkci mail(), e-mail odchází přímo z webového serveru. V případě SPF pak stačí přidat mechanismus „a“, který dle RFC zastřešuje jak A, tak AAAA záznam, tedy IPv4 i IPv6 adresu serveru. KB Wedosu zmiňuje, že v případě AAAA záznamu je nutné přidat „ip6“ mechanismus, ale hádám, že článek vychází ze zastaralého RFC a dnes již tak úplně neplatí, viz https://www.rfc-editor.org/rfc/rfc7208#section-5.3 (případně jako zdroj Wikipedia a jiné)

V případě druhé otázky jste si taky odpověděl. 🙂 Například nyní jsem pokusně zkoušel odeslat e-mail přes Wedos Webmail a e-mail odešel z jednoho ze serverů, který je definován pomocí mechanismu „include“ ( _spf.we.wedos.net ), taky nezapomenout na mechanismus „mx“

Pokud odesíláte z Wedosu poštu, nebál bych se použít doporučený vzor (a zda je nastavení správné, to se dá otestovat přes mail-tester.com a jiné online nástroje):

<code>v=spf1 mx a include:_spf.we.wedos.net -all</code>
MB313456 Vybral nejlepší odpověď 19. 10. 2022
-1
12.81K Odpověď od WEDOS Internet, a.s. 1 Komentář

Dobrý den,

e-maily odeslané přes funkci PHP mail() se u WEDOS podepisují přes DKIM.

V DNS domény je třeba nastavit tyto záznamy:

DKIM (DomainKeys Identified Mail) – elektronické podepisování e-mailů pro prokázání vazby k doméně odesílatele je u domén potřeba tyto 2 záznamy.

Jsou to tyto 2:

  • key1.wedos-dkim._domainkey
    1800
    CNAME
    key1.dkim-we.wedos.net
  • key2.wedos-dkim._domainkey
    1800
    CNAME
    key2.dkim-we.wedos.net
Role: Podpora
LŘ87859 publikoval nový komentář 28. 9. 2022