Nastavení DNS domény pro hosting bez statické IP (Heroku)

Vyřešeno2.43K zhlédnutíDNS
0

Dobrý den,

Registroval jsem si u WEDOSu CZ doménu s cílem, že na ní bude web hostovaný na Heroku.

Jelikož hosting na Heroku nemá žádnou pevnou IP adresu  (https://devcenter.heroku.com/articles/custom-domains#configuring-dns-for-root-domains), použití A záznamů DNS nepřichází v úvahu.

Přednastavené A a AAAA záznamy jsem proto odstranil a zkusil přidat CNAME záznam s názvem www a hodnotou <název mojí heroku aplikace>.herokuapp.com. Když teď zadám do prohlížeče www.<název mojí domény>.cz, stránka se v pořádku otevře. Když ale www z adresy vynechám, prohlížeč stránku nezobrazí a vypíše chybu DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN.

Předpokládám, že aby to fungovalo, musel bych přidat CNAME záznam pro root doménu – což ale podle tohoto https://kb.wedos.com/cs/dns/wedos-dns/wedos-dns-zaznamy-domeny#zapis-zaznamu-a-omezeni (i podle chybové odpovědi admin rozhraní) ve WEDOSu nejde.

Existuje nějaké nastavení DNS, se kterým by se člověk na stránku dostal, aniž by před ní musel psát „www“? Napadlo mě třeba aktivovat si tu statický hosting, který bude přesměrovávat na adresu s „www“, ale možná by to ani technicky nešlo.

Role: Zákazník
Otázka je uzamčena pro nové odpovědi.
RM130195 Vybral nejlepší odpověď 25. 2. 2020
0

Vypadá to, že se mi to podařilo zprovoznit. Použil jsem trik, kdy jsem si na https://www.cloudns.net/ vytvořil jejich bezplatnou doménu, na kterou přesměrovávám doménu tady na wedosu. A ta bezplatná doména pak přesměrovává zpátky na doménu na wedosu, včetně „www“. K tomu jsem si na Heroku aktivoval add-on PointDNS, nevím, jestli na to má vliv, ale funguje to tak a prozatím na to raději nebudu sahat.

Role: Zákazník
JS238966 publikoval nový komentář 11. 11. 2020
0

Děkuji za reakci. Navrhované řešení bohužel už nefunguje. IP adresy se patrně na Heroku mění velmi často. Napadlo mě použít nějaký cron, který by zjišťoval aktuální Heroku adresu a pomocí WAPI aktualizoval DNS záznamy, ale ty IP se na Heroku mění tak často, že by to bylo šílenství. A stejně němám k dispozici pevnou IP, kterou bych pro WAPI mohl whitelistovat.

Znamená to tedy, že jsem teď u WEDOSu s touto doménou až do její expirace „v pasti“? Tedy že ji nemůžu převést k poskytovateli, který podporuje třeba ALIAS záznamy, nebo ji zrušit (třeba i bez nároku na vrácení peněz), čímž bych si ji uvolnil pro registraci jinde? Takto polofunkční web je docela neštěstí, můžu na tu url bez „www“ maximálně dát sdělení uživateli a odkaz na „správnou“ URL.

Nebo nešel by třeba pro doménu změnit DNS server na nějaký, který ALIAS záznamy podporuje? Předpokládám, že o tom víte víc než já, tak abych se nepouštěl do něčeho, co není technicky možné.

A je nějaká šance, že WEDOS v budoucnu přidá pro ALIAS záznamy podporu? Nemám představu, jak technicky složité to je, ale třeba GoDaddy a NameCheap to umožňují.

Škoda, že WEDOS zákazníka před koupí domény nějak neupozorňuje, že tato nepůjde použít pro distribuované hostingy bez pevné IP. Připadá mi, že docela získávají na popularitě a jelikož se WEDOS marketuje jako jednička na trhu, člověk by očekával, že s tím nebude mít problém.

Role: Zákazník
RM130195 publikoval nový komentář 6. 4. 2020
0
46.16K Odpověď od WEDOS Internet, a.s. 0 Comments

Dobrý den,

CNAME záznam lze nastavit jen pro domény 3. a vyššího řádu. Pro domény 2.řádu jsou určené A a AAAA záznamy. Obvykle to řešíme zjistěním IP adresy pro CNAME záznam a nastavením jako A záznam. Pokud by se adresa serveru změnila, bylo by potřeba změnit i A záznam, ale lepší řešení bohužel momentálně nemáme.

U Vaší domény jsem již odpovídající nastavení provedl, do hodiny se změna projeví.

Role: Podpora Web: https://wedos.cz Vizitka: Produktový manažer.
RM130195 Odpověděl na otázku 18. 2. 2020