Nastavení domény při přechodu od konkurence

Vyřešeno1.70K zhlédnutíWebhostingpřevod domény převod webhostingu
0

Dobrý den, přešel jsem s webhostingem od konkurence (zkratka WHK) k Vám. Název webhostingu u vás (zkratka WH) je mindware-agency.com (zkratka MA). Zároveň mám u konkurence ještě další WHK na doméně entio.cz (zkratka EN). Na všem mi běží wordpress prezentace (zkratka WP). Přesunul jsem FTP data z EN na WH MA, přepsal wp-config.php, na MA jsem vytvořil novou databázi s názvem MULTI a do ní naimportoval .sql z EN (linky jsou zachované na entio.cz). Taky jsem v Nástrojích opravil práva souborů, takže by vše co se týče dat mělo být OK.

Jedna věc mi není jasná. Když mám na původním WHK pořád ještě doménu MA svázanou s WHK, kdy bude fungovat na WH?
Já totiž nechci ani přesměrovat A záznam MA, který je pořád ještě v adminu u konkurence nastavený na WHK.
Já potřebuji přesměrovat A záznam EN na WH (i když má u Vás název MA).

Řekl bych, že když přesměruji A záznam EN na WH, tak by se měl obsah WP zobrazit. To ještě musím zkusit a uvidíme.
Jen mi neleze do hlavy jak můžu mít jakoby jednu doménu MA aktuálně paralelně navázanou na dva hostingy. Jeden u WHK a jeden WH.
„A“ záznam MA je určitě nasměrovaný na WHK ale zároveň se WH taky jmenuje MA (i když na WH MA nasměrovaná není)

Role: Zákazník
Otázka je uzamčena pro nové odpovědi.
EF307944 Vybral nejlepší odpověď 1. 5. 2021
1
49.29K Odpověď od WEDOS Internet, a.s. 0 Comments

Dobrý den,

pokusím se to uvést na pravou míru a vše vyjasnit. Snad najdeme ten kompromis.

Nejprve potřebujeme vědět následující. Doména entio.cz je ta doména, která má být použita s hostingem (webovým prostorem) mindware-agency.com? Samotná doména mindware-agency.com na tento hosting popř. jiný hosting u WEDOS směřovat nemá? Má směřovat na původní obsah u web4u.cz?

Z Vašeho posledního příspěvku vyplývá, že z hostingem chcete používat právě entio.cz, nikoliv mindware-agency.com.

Název hostingu může být vlastně jakýkoliv, samozřejmě jsou zde určité limitace, aby nedošlo k použití názvu již existující domény vedené v jiném zákaznickém účtu. Hosting však může mít i interní název např. ve tvaru w1234.

Jednoduše to pak znamená, že aliasům(doménám) přidaným v administraci hostingu a samotné hlavní doméně hostingu (uvedena v názvu hostingu) je na webserveru povoleno načítat obsah uložený na tomto hostingu. Ve výchozím stavu je načítán obsah na FTP uložený ve /www. Naše pravidla .htaccess pak zajišťují načítání obsahu uloženého ve složkách konkrétních subdomén/domén/aliasů webhostingu ve /www/domains popř. /www/subdom – pokud složky existují. Samozřejmě lze použít i vlastní pravidla směrování.

Tímto je tedy doménové jméno u služby povoleno a nasměrování pak probíhá až skrze A záznam domény v DNS a to právě na konkrétní IP adresu serveru. DNS se postará o překlad doménového názvu na IP adresu serveru a webserver pak již načte konfiguraci pro konkrétní doménu – nasměruje na obsah do výchozí složky určené pro hosting a zde pak již můžete nastavovat další pravidla v .htaccess. Pokud konfigurace pro konkrétní doménu na webserveru neexistuje, pak je zpravidla načtena nějaká výchozí konfigurace – často tedy stránka s chybovou hláškou popř. dojde k přesměrování na výchozí stránku – např. web poskytovatele služeb. Toto pak platí i pro samotnou IP adresu. Jestliže do prohlížeče zadáte přímo IP adresu, tak může a nemusí být načten totožný obsah, opět na to pamatuje konfigurace webserveru a často pak takový požadavek při zadání IP adresy může být na webserveru jednoduše odmítnut.

Webhosting snadno můžete přejmenovat na entio.cz nebo jednoduše doménu nastavit jako alias. V praxi je to totožné. Změnou názvu/přidáním další domény(aliasu) nijak neovlivníte směřování domén v DNS, tedy za předpokladu že nezaškrtnete provedení změn v DNS, avšak toto nastavení ovlivní jen doménu, která má nastaveny naše DNS servery ze kterých je pak informace DNS záznamů čerpána. Změnou názvu či přidáním/odebráním aliasu pouze ovlivníte to, jaké doméně je/není povoleno obsah načítat.

Doména opravdu nemusí mít v DNS žádný A záznam. V praxi to pak znamená, že na dotaz prohlížeče nedojde k překladu názvu na IP adresu – není záznam – chybí informace o tom jaký server dotazovat. Projevuje se to pak chybou ERR_NAME_NOT_RESOLVED.

Role: Podpora
EF307944 Vybral nejlepší odpověď 1. 5. 2021
0
43.60K Odpověď od WEDOS Internet, a.s. 0 Comments

Dobrý den,

v DNS máte A záznam nastaven na webhosting jinde, jakmile přehodíte záznamy v DNS na náš webhosting, budou stránky fungovat z našich serverů.

Doména má navázaný zatím jeden webhosting.

Role: Podpora
TJ285257 Edited answer 30. 4. 2021
0

Tomu já rozumím, ale já potřebuji aby mi to fungovalo ještě pod další doménou.

t.j. přepíšu A záznam mindware-agency.com na Váš webhosting
ten obsah co tam mám ale potřebuji zobrazovat na další doméně = entio.cz

Pokud tomu správně rozumím, tak možná na ten hosting můžou směrovat i dvě domény (mindware a taky entio). Mindware bude nějak svázaný s hostingem (což nevím jak probíhá) a entio bude zobrazovat obsah wordpressu.

Proste mi neleze do hlavy, ze kdyz u dvou domen nastavim stejny A zaznam, jak pak rozlisim, ktera je „svazana“ s tim hostingem a ktera jen „smeruje“ na ten hosting.

Trochu tusim, ze se „smerovanim“ domen na obsah si asi nejak muzu hrat v .htacess (zejmena co se tyce subdomen a folderu) ale nevim kde a jak se hraje s tou „svazanosti“ s hostingem.

Role: Zákazník
TJ285257 Změnil status na publikováno 30. 4. 2021
0
43.60K Odpověď od WEDOS Internet, a.s. 0 Comments

Dobrý den,

pak je to v tomto případě nastavení aliasů, tzn. že se vám stejný obsah bude zobrazovat na obou doménách stejně. Obsah na FTP musí být ve složce /www . Nastavení aliasů pak provedete podle tohoto návodu. 

Pro jistotu – mindware-agency.com je hlavní doména spojená s webhostingem a doména entio.cz bude jako alias webhostingu se stejným obsahem.

Role: Podpora
EF307944 odznačil odpověď jako nejlepší 1. 5. 2021
0

To máte samozřejmě pravdu, ale pravděpodobně se nesnažíte pochopit co potřebuji a trochu důkladněji mi to vysvětlit. Proto si nerozumíme.
Já se taky s největší pravděpodobností nevyjadřuji úplně přesně, takže bychom měli najít nějaký kompromis. Já to umím říct jen jako příběh. A ten příběh je, že nechci obsah na dvou doménách. Pouze na entio.cz

A pak bych taky rád pochopil jak funguje ta provázanost domény mindware s hostingem.

Chápu, že když nastavím A záznam entio.cz na webhosting mindware, tak se mi na entio.cz zobrazí obsah který mám na mindware, ale jak „jakoby vypnu“ tu doménu mindware, když je s tím hostingem svázaná?

Je to tak, že na doméně mindware nemusí být vůbec žádný A záznam a tím pádem se nikam nebude směrovat a nic se nezobrazí? (tohle mi trochu nesedí, protože každá doména co jsem viděl zatím A záznam měla)

Nebo se doméne mindware dá nějak říct, aby se „jakoby vypnula“ = nic nezobrazovala?

Nebo entio.cz nasměruji na mindware hosting a samotnou doménu mindware přesměruji někam kamkoli jinam a bude to i takhe fungovat. T.j. entio.cz = obsah hostingu mindware, doména mindware-agency.com = nějaký jiný hosting s index.html

Role: Zákazník
EF307944 odznačil odpověď jako nejlepší 1. 5. 2021
0

Ahaaa, už tomu rozumím v čem byla mezi námi nejasnost. Takže odpovědi teď budu psát přímo pod Vaše otázky.

Nejprve bych chtěl ale moooooc poděkovat, za Vaše kvalitní a profi vysvětlení.

Doména entio.cz je ta doména, která má být použita s hostingem (webovým prostorem) mindware-agency.com?
= ne tak úplně. entio.cz má být pouze směrováno na část obsahu (konkrétně 1 multisite wordpress) na mindware-agenncy.com

Z Vašeho posledního příspěvku vyplývá, že z hostingem chcete používat právě entio.cz, nikoliv mindware-agency.com.
= ne. Chci i nadále používat mindware-agenncy.com. Mě právě zajímá situace jak ta navázanost mindware-agenncy.com na webhosting prakticky funguje.

Pokud jsem vše z Vašich připomínek správně pochopil (a přidal k tomu své předchozí znalosti a zkušenosti), tak je to ve zkratce následovně:
(píšu to vlastními slovy, tak prosím mírně přimhouřit oko – nepřesnou terminologii a nejasnosti/nepřesnosti mi samozřejmě připomínkujte, případně něco dovysvětlete/doplňte – doménu k hostingu nazývám jako interní a ostatní externí)

  1. není podmínkou, aby měl hosting navázanou doménu. Může klidně běžet i na nečem jako w1234 a mít svou IP adresu
  2. přesměrování domény na různé obsahy v rámci FTP můžu dělat přes .htaccess jak pro adresáře – v prohlížeči pak vidím něco jako entio.cz/adresář/adresář tak pro subdomény – v prohlížeči pak vidím něco jako subdoména.entio.cz
  3. pokud vymažu A záznam na doméně svázané z hostingem, ukáže se po jejím napsaní do browseru error. To ale nebrání tomu, že na FTP adresářový obsah hostingu můžou být přes .htaccess různě směrované různé domény a zobrazovat ho.
  4. můžu udělat i to, že externí doménu přesměruju na určitý FTP adresářový obsah v administraci dané domény a ani nemusím použít .htaccess (tohle nevím jestli je možné taky u vás – u web4u to možné je, protože domény mají tzv. minitarif vizitka, kde se to nastavuje – prosím o info jak je tomu u vás).
    Problém bude jen to, že pak se mi v browseru nebude zobrazovat adresářová cesta externí domény, ale interní. T.j. když přesměruji entio.cz na webhosting /www/wordpress/xy – tak to bude probíhat následovně. Napíšu do browseru entio.cz, a pak se v příkazovém řádku browseru objeví mindware-agenncy.com/wordpress/xy a k tomu náležící obsah.
  5. Z toho mi vyplývá, že nejprve upravím A záznam entio.cz a nasměruji ho na IP hostingu. Pak pokud chci aby se mi v příkazovém řádku zobrazila správná cesta se správnou doménu t.j. entio.cz/wordpress/xy není jiná cesta (nebo je?) jen to nastavit na hostingu v .htaccess. Pak ještě musím odstranit, aby se mi paralelně nezobrazoval obsah i na mindware-agenncy.com. To můžu tak, že prostě natvrdo vymažu A záznam mindware-agenncy.com a budu tam mít error což mi až tak nevadí, nebo ještě elegantněji, nějak (asi v .htaccess) nastavím, aby si mindware-agenncy.com brala třeba index.html ne z /www ale z adresáře nad ním (nebo z jakéhokoii jiného adresáře). A pak budu mít na interní mindware-agenncy.com např. hlášku „under construction“ a externí entio.cz bude šlapat s wordpressem jako hodinky
  6. A z toho všeho mi vyplývá, že se budu muset pořádně naučit a podívat se jak se dělají pravidla v .htacces 🙂 Můžete mi prosím zaslat nějaký dobrý tip na helpful link?

Is it all correct? Is there any mistake?

Role: Zákazník
TJ285257 Změnil status na publikováno 1. 5. 2021
0

Tak jak se tak na to dívám, tak ono to jde i mnohem jednodušeji. Prostě přeregistrovat od konkurence entio.cz k Vám, pak popřehazovat adresáře = to co bude /www to se zobrazí na mindware-agency.com a to co bude ve www/domains/entio to se zobrazí na entio.cz

A je to.

Je to tak?

Každopádně ten .htaccess mě začal hodně zajímat. S nim se musí dát dělat doménová a adresářová FTP magie 🙂

Takže i tak bych tedy prosil připomínky k mým bodům v předchozím komentáři ať v tom mám jasno.

Role: Zákazník
TJ285257 Změnil status na publikováno 1. 5. 2021