Použití více DNS serverů (Wedos + Endora) zvlášť pro doménu a subdoménu + DDNS

Vyřešeno1.49K zhlédnutíDNSDDNS DNS
0

Dobrý den,

doménu (řekněme domena.cz) mám registrovanou u Wedosu, hosting domény u Endory. DNS záznamy u Wedosu v předchozí konfiguraci správně odkazovaly na name servery Endory.

Doma jsem si postavil NAS, který má být dostupný z internetu, a snažím se nyní o následující:

  1. Chci přistupovat do NASu ze subdomény ve tvaru subdomena.domena.cz. Rozhodl jsem se použít DDNS NASu k aktualizování A záznamu ve Wedosu. Postupoval jsem dle návodu. (Kromě jiného jsem do DNS seznamu přidal i další DNS server – tentokrát od Wedosu, jak jsem pochopil, bez něj by to nefungovalo.) Python script mi ale hlasí následující chybu: „Response from Wedos was unsupported TLD“. Autentizace proběhne v pořádku (username + WAPI heslo), subdoménu mám v A záznamech, její IP se ale nezmění.

2. Po přidání Wedos DNS serveru (pokud správně chápu, tak je potřeba pro DDNS) mám tedy v DNS záznamech tři servery – 1x Wedos, 2x Endora. V tu chvíli ale nefunguje překlad domena.cz na správnou IP adresu a mně se místo mé stránky na Endoře zobrazí potvrzení o registraci domény u Wedosu. Jak tedy zajistit, aby se používaly name servery Endory? (Zkoušel jsem využít NS záznamy, ale ty jsou jen pro subdomény.)

Děkuji

Matěj

Role: Zákazník
Otázka je uzamčena pro nové odpovědi.
JŠ255861 Vybral nejlepší odpověď 14. 2. 2021
0

Zdravím,

pokud NSSET záznam pro doménu ukazuje na doménové servery Endory, tak úprava záznamů (aktualizace IP adresy u DDNS) na doménových serverech Wedosu je k ničemu – ty nebudou nikdy použity – každý dotaz na doménu bude poslán na doménové servery Endory…

Takže myslím, pokud to má fungovat, musí NSSET záznam odkazovat na doménové servery Wedosu a na jeho serverech bude probíhat správa všech doménových záznamů (včetně aktualizace IP pro DDNS)

https://www.endora.cz/podpora/napoveda/3-technicke-ftp-mysql/44-jiz-mam-zaregistrovanou-domenu-u-jineho-registratora-jak-ji-mohu-nasmerovat-na-endora-cz – bod č. 3 – nastavte si NSSET na WEDOS (o doménové záznamy pro doménu se bude starat jen a pouze WEDOS), pak podle návodu vytvořte příslušné záznamy pro servery Endory. Mohlo by to fungovat, pokud jsem to pochopil správně. 🙂

JŠ255861 Vybral nejlepší odpověď 14. 2. 2021
0
49.29K Odpověď od WEDOS Internet, a.s. 0 Comments

Dobrý den,

jaký je důvod duplicitního nastavení nameserverů? Nebo potřebujete mít nastavené NS Endory? Jelikož používáte naše WAPI, tak editujete záznamy zóny domény na našich DNS serverech, nelze takto editovat záznamy nastavené na NS u Endory.

Zároveň rozdílné nastavení NS způsobuje to, že můžete dostat rozdílné odpovědi dle toho, na který NS se dotaz dostane a co je v zóně domény na serveru nastaveno. Tedy řešením je do DNS domény u WEDOS přepsat veškeré požadované záznamy a u domény pak nastavit pouze naše NS – NSSET WEDOS. Tím pak zajistíte, že vše bude korektně synchronizováno a resolvováno dle záznamů zadaných v naší administraci.

Role: Podpora
PK265670 Odpověděl na otázku 17. 1. 2021
0

Děkuji za rady, překlad adres se mi podařilo zprovoznit, jak jsem potřeboval.

Stále mi ale nefunguje DDNS pro subdoménu (subdomena.domena.cz, uvedena jako A záznam). Chybová hláška „Response from Wedos was unsupported TLD“. Vyzkoušel jsem DDNS Python skript na samotné doméně (domena.cz) a to fungovalo bez problému.

Je to tedy způsobeno omezením změny záznamu pro subdomény? V dokumentaci se mi nic takového dohledat nepodařilo.

Role: Zákazník
MT275585 publikoval nový komentář 13. 10. 2022